Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jednakowoż także kapitalnie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.

Desery lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z odpowiednią porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Pobocznym atutem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być pod każdym względem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu