Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. jedzenie w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film