Bardzo dużo ludzi zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Chcemy szukać doskonałych restauracji i próbować nowych smaków, które pochodzą z całego świata. Dlatego ogromnym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja serwująca sushi. Tego rodzaju przekąski bywają doceniane przez sporą ilość ludzi i dlatego też restauracje serwujące je tworzone są w wielu miejscach. Zaczynamy myśleć o tym, co jemy , a także gdzie jemy, także coraz częściej chodzimy do tego rodzaju restauracji. Dzisiaj już coraz częściej smak i zapach różnych narodów dostępne są bez problemu. W restauracji tego typu można skosztować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się posiłkami , a także chcą często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś obowiązkiem, lecz musi sprawiać przyjemność , dlatego też warto kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dzisiaj bardzo często wybierane danie, które znajdzie amatorów w wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z surowej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. W dzisiejszych czasach sushi można zdefiniować dwojako – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co jest czynnikiem różnicującym? Przede wszystkim wybór składników potrawy. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a najpierw zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele gatunków sushi, ze względu na procedurę przygotowania oraz użyte składniki spożywcze. Do najczęściej spotykanych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się owalne pałeczki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – wskazane jest jedynie, by pochłaniać kawałki w całości. Dlatego należy zwrócić uwagę, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.